حسنبیگی مطرح کرد؛ شخصیتهای ایرانی همه مغفول ماندهاند

ابراهیم حسنبیگی گفت: ما اساساً دغدغه خاصی برای مطرح کردن شخصیتهای کشومان نداریم و بسیاری از شخصیتها و الگوهای کشورمان مغفول ماندند و آن طور که باید درباره آنها چیزی مطرح نمیکنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، ابراهیم حسنبیگی نویسنده و داستاننویس در آستانه برگزاری کنگره ملی امیرکبیر با اشاره به اینکه ایدهپردازی و طرح ایدههای نو از نکات برجسته شخصیت امیرکبیر بود، گفت: امیرکبیر در آن دوران امروزی فکر میکرد برای همین سعی کرد تا دارالفنونی داشته باشیم که علومی که میخواهد به بچهها یاد بدهد از آن علوم سنتی از دور خارج شده تبدیل کند به علوم امروزی، نگاه مدرنش به علم و دانش از نکات بسیار برجسته زندگی ایشان بود.
وی افزود: در چنین سیستم حکومتی فاسد ایشان به دنبال این بود که یک حکومت دموکراتیک و مردم سالارانه ایجاد کند، به نظر من شهادتش هم به دلیل همین نوع نگاهش بود چون خیلیها نمیپذیرفتند و برای همین بود که شاه را تحریک کردند و آن آدم ابله تحت تأثیر دیگران دستور به قتلش داد، در یک جمله امیرکبیر مرد تحول و سازندگی بود.
نویسنده رمان «محمد (ص)» در ادامه درباره لزوم معرفی افراد تأثیرگذار به جامعه، گفت: بدون تردید برجسته کردن و شناساندن قهرمانهای ملی و مذهبی در حوزه مسائل فرهنگی به خصوص ادبیات، سینما و تلویزیون از اهداف هر جامعهای است، از جمله جامعه ایران که قهرمانان فراوانی در طول تاریخ از دوران باستان تا معاصر داشته، به طبع آشنایی با آنها و الگو قرار دادنشان تأثیر بسزایی در فرهنگسازی دارد و میتواند به عنوان الگو و نمونه بسیاری از جوانها باشند تا با مقاومت بیشتری برای رسیدن به اهداف خودشان تلاش کنند.
حسنبیگی در پاسخ به این سوال که «چرا درباره امیرکبیر و خدماتش آثار ادبی و هنری کمی داریم، آیا زندگی و خدمات ایشان ظرفیت تولید اثر را نداشته» گفت: نه اصلاً این طور نیست که شخصیتهایی که مغفول مانده اند ظرفیت لازم را نداشتند، اینها قهرمانان تام و تمامی هستند مخصوصاً امیرکبیر که به لحاظ زمانی از ما خیلی دور نیست و تاریخ نیز شخصیت ایشان را مخدوش نکرده و مستندات درباره ایشان تازه و صحیح به دست ما رسیده، اما آن چیزی که نیست اراده ماست، آن چیزی که نیست برنامهریزی و وجود دغدغههای ماست، ما اساساً دغدغه خاصی برای مطرح کردن شخصیتهای کشومان نداریم و بسیاری از شخصیتها و الگوهای کشورمان مغفول ماندند و آن طور که باید درباره آنها چیزی مطرح نمیکنیم.
این داستاننویس ادامه داد: البته ممکن است در برخی از کتابهای درسی توضیحات کلی و عمومی درباره امیرکبیر نوشته شده باشد، اما یک رمان خیلی قوی و یا فراتر از آن مجموعه داستانهایی برای کودکان و نوجوانان، فیلم سینمایی و یا سریالی کار نشده، در حالی که میدانید در کشورهای اروپایی بخش قابل توجهی از فیلمها، سریالها و کتابهایتأثیرگذارشان پرداختن به همین شخصیتهای معاصرشان است. مثلاً چقدر آثار ادبی و هنری درباره گاندی، ماندلا و دیگرانی که به لحاظ سیاسی مبارز بودند تولید شده، مرتب بر روی این شخصیتها کار میکنند، الگوسازی میکنند، اما ما خودمان برنامهای نداریم و کسی هم متولی این نیست که هم بودجه داشته باشد هم نیرو تا بتواند بسیج کند و این کار را صورت دهد، در واقع ما خودمان مقصریم.
نویسنده کتاب «اشکانه» در پاسخ به این سوال که کدامیک از ابعاد شخصیتی امیرکبیر میتواند در جامعه امروز راهگشا و الگو باشد، گفت: اگر بخواهیم تمام ابعاد زندگی امیرکبیر را بررسی کنیم، اول باید ببینیم در چه دورهای زندگی میکرده، اگر امیرکبیر امروز بود شاید میگفتیم نظیر امیرکبیر امروز در دنیا هستند، اما او در دوره قاجار که یکی از بدترین دوران حکومتداری ایران بود زندگی میکرده، عِرق ملی که حتی خیلی از پادشاهان ستمگر داشتند در دوره قاجار حتی سر سوزنی وجود نداشته و مردم در قهقهرای فقر و جهل زندگی میکردند.
وی در ادامه گفت: در دورهای که حتی در کشورهای همسایه انقلاب بزرگ صنعتی و تحول بزرگ اجتماعی به وجود آمده بود و همه از آن دوران قرون وسطایی خارج شده بودند، حالا در اوج فلاکت حکومتی یک آدمی ظهور میکند و میخواهد کشور را از آن منجلاب نجات دهد، این آدم در ۱۵۰ پیش چقدر میتواند سرعت پیشرفت و تحول مملکت و انقلاب اجتماعی و انقلاب حکومتی را تغییر دهد. اگر امیرکبیر زنده میماند قطعاً ما بعدها دچار سیستم حکومتی مثل دیکتاتوری رضاخان نمیشدیم.
حسنبیگی گفت: اگر زمینه لازم و امکانات و شرایط مهیا باشد، علاقهمندم داستانی درباره امیرکبیر بنویسم. اگر امکانش باشد و فرصتش ایجاد شود، حتماً این کار را خواهم کرد، بالاخره همانطور که گفتم فقدان رمان در این حوزه مشهود است و یکی از کسانیکه میتواند در این زمینه کار کند خود من و همنسلهای من هستند. امروز در سال ۹۷ و با گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب واقعاً جای خالی مردان بزرگی مثل امیرکبیر را در ایران احساس میشود کاش یک امیرکبیر بود تا میتوانست بحران و مشکلاتی که اخیراً گریبان کشور را گرفته اصلاح کرده و شرایط را بهبود ببخشد.
نخستین کنگره ملی «امیرکبیر» بناست در چهار بخش آثار مقالات علمی، آثار ادبی، آثار هنری و آثار مجازی برگزار شود.
معرفی کتاب “دفاع بدون شلیک”

معرفی: دفاع بدون شلیک نویسنده: حسین علی ساسانی انتشارات: انجمن قلم ایرانیان امروز سال انتشار: ۱۴۰۱ تعداد صفحات: ۱۳۲ صفحه کتاب دفاع بدون...
معرفی کتاب تب خشکسالی به قلم علی الله سلیمی

«تب خشکسالی» به کتابفروشیها رسید علی الله سلیمی در کتاب جدید خود داستانی با موضوع تغییرات اقلیمی و رابطه انسان و طبیعت را...
فراخوان بیست و یکمین دورۀ جشنواره قلم زرین

به نام خداوندگار کتاب و قلم فراخوان بیست و یکمین دوره جشنواره قلم زرین انجمن قلم ایران، با استعانت از...
دبیر جشنواره “قلم زرین” معرفی شد

با تصویب هیات مدیره انجمن قلم ایران ، «حمید هنرجو» دبیر بیست و یکمین دوره جشنواره قلم زرین شد. سید احمد...
محسن پرویز دبیرشورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران شد

طی حکمی از سوی محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن پرویز به عنوان «نماینده تامالاختیار وزیر و دبیر شورای ارزشیابی...
نخستین دوره جایزه ادبی “ساهر”

🔸 انجمن ادبی ساهر در راستای ارتقای داستان نویسی در عرصه ی امنیت ملی نخستین دوره جایزه ادبی “ساهر” را در دو بخش...
نویسندهای که ارزش وطن را میدانست/ یادی از «جلال آلاحمد» به بهانه سالروز تولدش

پنجشنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۱ نویسندهای که ارزش وطن را میدانست/ یادی از «جلال آلاحمد» به بهانه سالروز تولدش فردا سالروز تولد جلال آلاحمد است،...
آرمان «وطن فارسی» در «دهکده جهانی»/ شکلگیری تمدن فارسی برای بعضیها زنگ خطر است

آرمان «وطن فارسی» در «دهکده جهانی»/ شکلگیری تمدن فارسی برای بعضیها زنگ خطر است آرمان «وطن فارسی» در «دهکده جهانی»/ شکلگیری تمدن فارسی برای...