دسته بندی مطالب

گپ‌وگفت فارس با منیژه آرمین برای نوشتن هر بخش هزاران صفحه کتاب می‌خوانم.

۲۷ تیر ۱۳۹۵ اطلاعیه ها

Manijeh Arminمنیژه آرمین گفت: من برای نوشتن هر بخش از کتاب چندین کتاب می‌خوانم و گاهی برای نوشتن یک بخش کوتاه ممکن است هزار صفحه هم کتاب بخوانم.
خبرگزاری فارس- گروه کتاب و ادبیات: منیژه آرمین از نویسندگان خوش قلم و شناخته شده کشورمان است که در این روزها در هفتمین دهه از زندگی‌اش مانند گذشته و حتی پرکارتر از قبل مشغول نوشتن است. وقتی از حال و احوالش پرسیدیم، خدا را شکر، شنیدیم که خوب است و سرگرم نوشتن چهارمین کتاب از چهارگانه تاریخی‌اش با نام «کورش آهسته بخواب».
نام این کتاب هر خواننده‌ای را به یاد محمدرضا پهلوی می‌اندازد و رمان خانم آرمین هم درباره آخرین شاه ایران و ادامه ۳ کتاب «شب و قلندر» و «شباویز» و «۱۶ سال» است. خانم نویسنده این روزها به شدت درگیر مطالعه تحقیق درباره تاریخ معاصر است و بیش از هر چیز صحبت‌هایش حول کتاب در دست نگارشش می چرخید. با او گپ و گفت کوتاهی داشتیم که در ادامه می‌آید:
**یک مستند تاریخی با بار داستانی
* درباره سبک نوشتنتان توضیح می‌دهید که در این رمان تاریخی ما با چه چیزی مواجه خواهیم شد؟
این کتاب تقریبا سبک تازه‌ای دارد که به شکل پازل است. خط داستانی کتاب قبل، یعنی «۱۶ سال» در این کتاب ادامه دارد و اگر بخواهم این سبک را بیشتر وصف کنم بهتر است بگویم مستند تاریخی که بار داستانی دارد. حقیقتش این است که این سبک نوشتن یک قالب تازه است که در کتاب ۱۶ سال و کورش آهسته بخواب اجرا کرده‌ام. ضمن اینکه خواننده خط داستان را دنبال کند، مستقیم وارد وقایع آن دوره می‌شود و به عنوان نویسنده مخاطب را به طور مستقیم در چیدن قطعات این پازل دخالت داده‌ام. موضوع کتاب هم در مورد شخصیت شاه است و اتفاقاتی که در دوران او رخ می‌دهد و هر واقعه مهمی که در آن دوره افتاده را از دیدگاه‌های مختلف بررسی کرده‌ام و سعی کرده‌ام فقط یک دیدگاه را مطرح نکنم و درباره اتفاقات تاریخی از مجموع نقطه نظرها به یک نتیجه کلی برسم.
**نوشتن این کتاب رسالتی برای من بود
* شخصیت اصلی داستان، شخص محمدرضا شاه است؟
نه داستان درباره وقایع سال ۱۳۲۰ تا سال ۱۳۵۷ یعنی دوران حکومت شاه است و شخصیت اصلی داستان هم همان شخصیت اصلی کتاب «۱۶ سال» یعنی رضاداد است. رضاداد در روزنامه کار می‌کند و به دلیل شغلش به همه اتفاقات احاطه دارد و او را مرکزی در داستان قرار دادم که با پدیده‌های مختلف اجتماعی و سیاسی و فرهنگی آن روزگار در ارتباط است. البته این را هم توضیح دهیم که من قصد دارم از شخصیت هنرمندان و نویسندگان و روشنفکران در تحولات تاریخی و اجتماعی و اثر گذاری آنها در وقایع استفاده کنم و به همین دلیل پای شخصیت‌های متعددی به داستان باز شده است. بعضی از این شخصیت‌ها، افراد شناخته شده‌ای در تاریخ معاصر هستند و گاهی هم شخصیت‌هایی هستند که من در داستان خلق کرده‌ام اما در وقایع آن دوره تاثیرگذار هستند. به هر حال نوشتن این رمان از تاریخ معاصر را رسالتی بر دوش خود می‌دیدم و امیدوارم موفق شده باشم.
**برای هر بخش هزاران صفحه کتاب می‌خوانم
* آخرین کتابی که خواندید، مرتبط با نوشتن این کتاب بوده است؟
بله. کتاب «مثل ثریا گریه خواهم کرد» را اخیرا خوانده‌ام. چون در حال نوشتن بخش‌هایی درباره زندگی ثریا همسر شاه هستم. من برای نوشتن هر بخش از کتاب چندین کتاب می‌خوانم و گاهی برای نوشتن یک بخش کوتاه ممکن است هزار صفحه هم کتاب بخوانم. الان هم واقع ۲۸ مرداد را از دیدگاه ثریا می‌نویسم و به همین دلیل به هر کتاب و منبعی که درباره ثریا باشد، مراجعه می‌کنم و آن را می‌خوانم.
**۲۸ مرداد از جهتی مهم‌ترین بخش کتاب است
* پس فکر کنم حالا حالا نوشتن این کتاب و رسیدن به سال ۱۳۵۷ طول بکشد!
بله. البته به این نکته هم توجه کنید که ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ در تاریخ ما خیلی اهمیت دارد و به همین دلیل وقت بیشتری می‌گیرد. این تاریخ، نقطه مهمی است. در حوالی این سال حزب‌ها شکل گرفتند و بعد سرکوب شدند و پناه بردند به فعالیت‌های زیر زمینی. ۲۸ مرداد از جهتی مهم‌ترین بخش کتاب است و نقطه عطفی در روایت ماجراها و بعد از آن داستان به نحو دیگری ادامه پیدا می‌کند. فعالیت‌های افراد به گونه دیگری می‌شود و ادبیات و شعر طلیعه دار بسیاری از جریان‌ها و فعالیت‌های افراد می‌شوند.
* درباره شخصیت اصلی داستان و نقشش در روایت ماجرا باز هم توضیح می‌دهید؟
رضاداد شخصیتی است که در «شب و قلندر» و «شباویز» و «۱۶ سال» حضور دارد و کسانی که رمان‌های قبلی را خوانده باشند کاملا او را می‌شناسند. هر چند هیچ وقت در نوشته‌هایم روی یک شخصیت تاکید ندارم و اغلب داستان‌هایم شخصیت‌های متعدد دارند، اما در این کتاب رضاداد چون روزنامه نگار است و به مسائل احاطه دارد، مثل یک نقطه پرگار در داستان شده که طیف‌های مختلف با او ارتباط دارند. البته شخصیت‌های دیگری مثل رضوان دخت و نرگس خاتون هم نقش‌های کلیدی دارند و افرادی مثل خود شاه و ملکه هایش هم هر گاه در داستان ورود پیدا می کنند و ماجرا روایت می‌شود.

پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت شهادت رهبر حزب الله لبنان، سیدحسن نصرالله

۸ مهر ۱۴۰۳
  پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت شهادت رهبر حزب الله لبنان، سیدحسن نصرالله بسم الله الرحمن الرحیم«مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا...

پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت درگذشت استاد محمود حکیمی

۱ مهر ۱۴۰۳
بسم الله الرحمن الرحیم هوالباقی استاد محمود حکیمی، نویسنده صاحب نام و پژوهشگر پُرکار حوزه تاریخ و تمدن اسلام، بعد از یک عمر مجاهدت...

اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.

۱۲ تیر ۱۴۰۳
  اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به گزارش دبیرخانه...

اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.

۱۲ تیر ۱۴۰۳
  اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به...

اسامی نامزدهای کتاب های بخش نقد و پژوهش ادبی بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.

۱۲ تیر ۱۴۰۳
  اسامی نامزدهای کتاب های بخش نقد و پژوهش ادبی بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به...

اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.

۱۰ تیر ۱۴۰۳
  اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به گزارش دبیرخانه...

اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.

۱۰ تیر ۱۴۰۳
  اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به...

پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت شهادت آیت الله رئیسی رئیس جمهور محبوب و همراهان شهیدش

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  إنا للَّه و إنا إلیه راجعون ما شیفتگان خدمتیم، نه تشنگان قدرت (شهید مظلوم، آیت الله بهشتی)   در سالروز ولادت با سعادت...