دسته بندی مطالب

طرح نوقلمان

ارائه طرح تهیه و انتشار «صد اثر از صد نو قلم»

  این طرح که به­ حق باید آن را «طرح زنده‌یاد نصرالله مردانی» نامگذاری کرد، برای نخستین بار، توسط وی، در یکی از جلسات هیأت مؤسس مطرح شد و با توضیحات نامبرده، به تصویب جمع رسید و در دستور کار قرار گرفت. هر چند شرایط عملی تحقق آن، در زمستان سال ۱۳۸۶ فراهم شد؛ و از آن زمان به بعد، توسط هیات مدیره وقت به مرحله اجرا درآمد.

زمینه این طرح چنین بود که، در سرتاسر کشور استعدادهای ادبی بسیاری هستند که به سبب گمنامی و ریسک‌ناپذیری اغلب ناشران ـ خاصه خصوصی ـ، ناآشنا بودن این افراد مستعد با راه و چاه چاپ و نشر آثارشان و مسائلی از این قبیل، چه بسا هرگز توفیق شناساندن خود به جامعه ادبی کشور را نیابند.

شناسایی این افراد و آثارشان، انتخاب آثار بهتر ایشان و راهنمایی در مورد اصلاح و بازسرایی یا بازنویسی برخی از این آثار، ویرایش ادبی، و در نهایت چاپ و نشر آنها به صورت آبرومندانه و درخور، می‌تواند مشکل‌گشای بسیار مهمی در این راه باشد.

اما انجام این مهم، نیاز به پشتیبانی مالی قابل توجهی داشت. به همین سبب، هیات مؤسس، در اواخر سال ۱۳۷۸ با انجام مکاتباتی با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت ـ احمد مسجدجامعی ـ ضمن بیان ضرورت و فواید این کار، از آن معاونت خواست که پشتیبانی مالی این طرح بسیار مهم فرهنگی ملی را به عهده بگیرد.

پاسخ معاونت فرهنگی وقت بسیار مأیوس کننده بود. در این پاسخ، هیچ‌گونه قرارداد و پیش‌ پرداخت و در نتیجه تضمین مالی برای آغاز انجام این طرح، پیش‌بینی نشده بود. تنها وعده ـ بدون ضمانت اجرایی ـ داده شده بود که در صورت تهیه و انتشار این آثار توسط انجمن قلم ایران، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از هر یک از آن عناوین، تعداد معدودی را خریداری خواهد کرد. (این نامه، توسط مجید صیادی، در تاریخ ۷۸/۹/۲۱ پاسخ داده شد.)

در نتیجه، طرح مذکور، به صورت یک آرزوی مکتوم هیات مؤسس، باقی ماند. تا آنکه در دولت نهم، با انتصاب دکتر محسن پرویز به معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجدداً این طرح ـ این بار توسط هیات مدیره وقت، به ریاست محمدرضا سرشار ـ به جریان افتاد؛ و با تصویب آن توسط معاونت فرهنگی وقت وزارت ارشاد، به جریان افتاد. تا آنکه با انتشار ۸۹ اثر از این آثار تا سال ۱۳۹۱ و توقف پشتیبانی معاونت فرهنگی وقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (در دوران‌های معاونت بهمن دری؛ سپس اسماعیلی و بعد صالحی؛ در دولت‌های دهم و یازدهم) این طرح به سرانجام نهایی نرسید.

به دنبال تصویب این طرح توسط معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت ـ دکتر محسن پرویز ـ در بهمن ۱۳۸۶، این آگهی، از سوی انجمن قلم ایران، در وسایل ارتباط جمعی منتشر شد:

«انتشار صد اثر، از صد نو قلم»

  به پیشنهاد انجمن قلم ایران و تصویب و پشتیبانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، یکصد کتاب (داستان، شعر یا پژوهش و نقد ادبی) از یکصد نوقلم، آماده‌سازی و منتشر می‌شود.

شاعران، نویسندگان و پژوهشگران و منتقدان ادبی، که تاکنون هیچ اثری ـ در هیچ زمینه‌ای – به صورت کتاب از آنان منتشر نشده است و صاحب آثاری با ارزش و قابل چاپ در سه زمینه مورد اشاره‌اند، در صورت تمایل، می‌توانند با ارسال نوشته‌ها یا سروده‌های خود به دفتر انجمن قلم ایران، واقع در تهران، خیابان سید جمال‌الدین اسدآبادی، بالاتر از میدان کلانتری، بین کوچه‌های ۴۴ و ۴۶، شماره ۳۹۰، طبقه اول ـ تلفن ۸۸۰۵۹۳۱۹، با پست سفارشی از این تسهیلات بی‌سابقه، استفاده کنند.

این طرح، به منظور ایجاد امکان برابر، برای شناسایی و معرفی شاعران، نویسندگان و پژوهشگران مستعد متعهدی که به سبب نداشتن امکانات، شهرت و پیشنه ادبی مؤثر، معمولاً امکان نشر آثار خود توسط ناشران معتبر را نمی‌‌یابند، پیشنهاد و تصویب شده است.

شرایط افراد و آثار ارسالی برای استفاده از این فرصت، به شرح ذیل است:

     ۱ . حداقل سن فرستنده اثر، هیجده سال تمام (این طرح شرط حداکثر سنی ندارد)، و حداقل تحصیلات، دیپلم کامل متوسطه.

     ۲ . آثار می‌توانند برای مخاطبان سنی بزرگسال یا نوجوان ـ یکی از این دو ـ به رشته تحریر درآمده باشند.

     ۳ . حداقل تعداد صفحات آثار، ۱۵۰ صفحه (به ازای هر صفحه ۳۵۰ کلمه، با احتساب حروف اضافه) است.

     ۴ . مطالب باید پیراسته، فاقد خط‌خوردگی و حروفنگاری شده باشد؛ و به همراه فایل متن آن، ارسال شود.

     ۵ . مشخصات کامل شناسنامه‌ای، نشانی دقیق و شماره تلفن مستقیم، زندگینامه ادبی فرستنده، کپی آخرین مدرک تحصیلی و یک قطعه عکس وی، به مطلب ضمیمه شود.

     ۶ . آثاری که تأیید یک یا دو نویسنده، شاعر یا پژوهشگر ادبی شناخته شده کشور را به همراه داشته باشند، در اولویت بررسی قرار می‌گیرند.

    ۷ . از آنجا که معاونت محترم فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تنها پشتیبانی از یکصد اثر را ـ در این طرح ـ تقبل کرده است، آثاری که زودتر به دفتر انجمن برسند، حق تقدم خواهند داشت؛ و آثار مازاد بر یکصد اثر مذکور، از حیطه این پشتیبانی، خارج خواهند شد.

     ۸ . نسخه اصلی اثر خود را ارسال کنید، و در ضمن، یک نسخه از اثر را، نزد خود نگاهدارید. باز پس فرستادن آثار ردی یا قبولی برای صاحب اثر، مقدور نیست؛ و انجمن، در صورت گم شدن آثار ارسالی، مسئولیتی به عهده نخواهد داشت.

«روابط عمومی انجمن قلم ایران»