سرشار: «پدر شعر انقلاب» برازنده مرحوم سبزواری است/ بهمنی: سبزواری سرودهایش را در راه کمک به انقلاب هدیه کرد.
محمدعلی بهمنی با اشاره به سرودهای به یاد ماندنی مرحوم حمید سبزواری گفت: سرودها فرصتهای تاریخی خاصی دارند و در آن زمان، مرحوم سبزواری به خوبی شعرها و سرودهایی را در راه کمک به انقلاب به جامعه هدیه کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمدعلی بهمنی، شاعر و ترانه سرا، با اشاره به نقش زندهیاد سبزواری در آغازگری شعر انقلاب، اظهار کرد: آثاری که از او به یادگار مانده به خوبی نشانگر حضور موثر او در شعر انقلاب است.
بهمنی همچنین گفت: با زندهیاد سبزواری در محافل ادبی و سفرهایی که به مناسبت جشنوارههای مختلف داشتیم معاشرت داشتم، شخصیت او طوری بود که بسیار تمایل به یاددادن آنچه میدانست داشت و اگر در هر شرایطی از او سوالی پرسیده میشد، با حوصله و دقت تمام به سوال پرسشگر پاسخ میداد و حتی به جای یک پاسخ کوتاه، به توضیحی کامل درباره موضوع میپرداخت.
این ترانه سرا با اشاره به سرودهای به یاد ماندنی مرحوم حمید سبزواری اضافه کرد: سرودها فرصتهای تاریخی خاصی دارند و در آن زمان، مرحوم سبزواری به خوبی شعرها و سرودهایی را در راه کمک به انقلاب به جامعه هدیه کرد. کشور ما در زمانهای مختلف، ضرورتهای گوناگونی داشت، انقلاب، جنگ تحمیلی و … زمانهایی بود که ضرورت وحدت ملی را ایجاب میکرد و سبزواری به خوبی در این فرصتها وارد عمل شد و به افزایش اتحاد از طریق شعر کمک کرد.
بهمنی همچنین درباره ادامه راه مرحوم سبزواری در ادبیات افزود: سرود، مقطع تاریخی خاصی دارد ولی هنگامی که کشوری به ثبات رسیده باشد باید از قالب های دیگر کمک گرفت. فرزندان شعر ایران امروز ترانههای بسیار خوبی می گویند؛ ترانههایی که در آن ها مفاهیم والای انسانی و ارزشی دیده می شود و اگر می خواهیم راه سبزواری را ادامه دهیم لازم است از ترانهسرایان جوان انقلابی حمایت کنیم.
این ترانهسرا افزود: گاهی فکر می کنم ای کاش نسل ما می توانست چنین ترانه هایی را بگوید، این ترانهها از «دوستت دارم» فراتر می روند و مضامینی دارند که روزگار ما به آن ها نیاز دارد. این همان راهی است که شاعران و ترانه سرایان پیشکسوت را از نسل جدید ادبی راضی نگه می دارد که جوانانی با این شور و شعور ادبی داریم.
بهمنی با تاکید بر لزوم حمایت از جوانان شاعر و ترانهسرا اضافه کرد: متاسفانه شرایط طوری است که بسیاری از این جوانان دیده نمی شوند، این ترانهها با موسیقی مناسب تلفیق نمیشود، حمایت های کافی صورت نمی گیرد و شرکت های پخش موسیقی می گویند با کمبود بودجه مواجه اند و ترانههایی که بسیار خوب هستند ماندگار نمی شوند.
وی همچنین با اشاره به فعالیت مرکز موسیقی حوزه هنری تاکید کرد: آلبوم های موسیقی خوبی از سوی حوزه هنری تولید شده و امیدوارم با درک درستی که از ترانه و موسیقی در این مرکز وجود دارد، تحول خوبی را شاهد باشیم و از جوانان مستعد حمایت کافی صورت بگیرد.
* بیابانکی: بهترین خاستگاه برای تولید سرود مدارس هستند/ شناخت مطالبات مردمی، پیچیده تر از گذشته است
سعید بیابانکی، شاعر و مدیر دفتر ترانه و سرود حوزه هنری، با بیان اینکه احیای سرود فعالیت زمانبری است، اظهار کرد: سرود ماهیت گروهی دارد و گروهی از شاعران، خوانندگان و همچنین رسانه باید دست به دست هم دهند تا آثار سرود را خلق کنند و نمیتوانیم انتظار داشته باشیم به سرعت سرود تولید و منتشر شود.
این عضو شورای شعر و ترانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین گفت: سرود دغدغههای اجتماعی و خواستههای مردم را بیان میکند. شناخت دغدغه های مردم نیز دشوار است. همه چیز دغدغه های انقلابی نیست و مردم خواستههای دیگری هم دارند و شاعرانی که میخواهند به سمت سرایش سرود بروند باید به این نکات توجه کنند.
وی تصریح کرد: معتقدم بهترین خاستگاه برای تولید سرود، سازمانهای فرهنگی و هنری و یا رسانه ملی نیست، بلکه پایگاه هایی هستند که ماهیت مردمیتری دارند و از این دست پایگاه ها میتوان به مدارس اشاره کرد. مدارس و پس از آن دانشگاهها یکی از بهترین فضاها برای احیای سرود هستند.
این شاعر کشورمان با تاکید بر اینکه رسانه ملی باید تنها ابزاری برای پخش باشد، عنوان کرد: سرود پایگاه مردمی دارد و تولید آن هم باید در همین فضا شکل بگیرد. آثار موفق سرود نیز طی سالهای پس از انقلاب اسلامی بیرون از فضاهای رسمی و در بین مردم شکل گرفته است. امروز نیز مدارس می توانند محیط مناسبی برای احیای سرود باشند. بعد از مدارس هم، دانشگاهها میتوانند محیط مناسبی برای احیای سرود باشند.
بیابانکی ادامه داد: در حوزه هنری هم تلاش هایی کردیم تا گروه سرودی داشته باشیم و این بخش را احیا کنیم. دو سال قبل پیشنهاد راه اندازی چنین فضایی را به مرکز موسیقی حوزه هنری دادم، اما راه اندازی و تولید سرود، نیازمند زمان، بودجه و حمایت بود، که متاسفانه این موارد هنوز محقق نشده است.
وی با اشاره به اینکه بین سرود، تصنیف و ترانه مرزبندی مشخصی وجود ندارد، گفت: کلامی که خاصیت جمع خوانی و همچنین ماهیت مردمی تری داشته باشد و خواستههای مردم را بیان کند، سرود است. سرودها در شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خاص ملت ها شکل گرفتهاند و این خواستها در تولید سرودها موثر بوده اند. بخشی از آثار موفق سرود متعلق به دوران پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی است؛ چرا که در آن دوران شناخت دغدغه ها و خواسته های مردم آسان بود. اما در شرایط کنونی شناخت مطالبات مردمی، پیچیده تر از گذشته است و به همین دلیل احیا کردن سرود نیز کار دشواری است.
* سرشار: «پدر شعر انقلاب» برازنده مرحوم سبزواری است/ گام برداشتن شجاعانه در مسیر انقلاب
محمدرضا سرشار، نویسنده، پژوهشگر و منتقد ادبی، درباره زندهیاد حمید سبزواری گفت: سرودههای استاد سبزواری همواره در ذهن ما خواهد بود و از یاد نمیبریم او شاعری بود که بدون تردید، همه شعرای انقلابی ما از او آموخته و الهام گرفتهاند.
سرشار با اشاره به تاثیرگذاری مرحوم سبزواری بر شاعران انقلابی تاکید کرد: در عین حال، از یکی دو استثنا مانند مرحوم مردانی که بگذریم، هیچکدام در حد و اندازه ایشان درباره انقلاب، جنگ تحمیلی، فلسطین، جمهوری اسلامی ایران و مبانی ارزشی شعر و سرود نگفتهاند.
وی افزود: گاهی میبینیم بعد از مرگ بعضی اشخاص، القابی به آن ها داده می شود که برایشان بسیار بزرگ است و آن ها در آن حد نبودهاند و آن صفت مصداق حقیقی ندارد؛ اما مرحوم استاد سبزواری از معدود کسانی است که لقبی که بعد از فوت به ایشان دادند کاملا مناسب و شایسته بود و «پدر شعر انقلاب» برازنده چنین شخصیتی بود.
این نویسنده ادامه داد: زندهیاد سبزواری در کنار ویژگیهای شعری و ادبی، خصلتهایی داشت که او را از دیگر هنرمندان متمایز و منحصر به فرد می کرد و جایگاه ویژه ای به او میبخشید. شخصیت انسانی مرحوم سبزواری در دورانی که ارزش های اخلاقی، ادب، تواضع، حیا، وفای به عهد، پاکیزگی در سلوک و رفتار و حتی نگاه و نظر به کالای کمیابی در میان هنرمندان و حتی بعضی هنرمندان موسوم به ارزشی تبدیل شده، بسیار گرانقدر است. این ویژگی ها مخصوصا لازم است مورد توجه جوان هایی قرار بگیرد که می خواهند در مسیر این شاعر بزرگ گام بردارند و دین شان را به انقلاب و شاعران انقلابی ادا کنند.
سرشار با بیان اینکه مرحوم سبزواری خصوصیات خوب را به کمال داشت، افزود: این شاعر از کسانی بود که با طیب خاطر و بدون ذره ای مبالغه می توان او را دارای صفات برجسته انسانی دانست. من در برخوردها و گفتوگوهایی که با ایشان داشتم، بدون ذرهای نوسان و فراز و فرود، رعایت ویژگی های انسانی را در او دیدم.
عضو هیئت موسس انجمن قلم همچنین به ویژگی دیگری از مرحوم سبزواری اشاره و تاکید کرد: زمانشناسی و جریان شناسی در عرصه جامعه و سیاست از مهم ترین مواردی است که باید درباره پدر شعر انقلاب به آن اشاره کرد. برخی از شاعران فاقد بینش درست سیاسی هستند، برخی بینش دارند ولی به طور کلی در مسائل سیاسی دخالت نمی کنند و بعضی هم چون این بینش را ندارند در شناخت و اعلام موضع دچار انحراف و اشتباه می شوند. در حالی که مرحوم سبزواری شناخت درستی از مسائل پیرامون خود داشت و ثبات و خلوص او در مواضع فکری مثال زدنی است.
وی ضمن بیان اینکه نفاق بین شعر و هنر و عمل زنده یاد سبزواری وجود نداشت، افزود: همان طور که رهبر معظم انقلاب هم بحق اشاره کردند، ایشان بسیار زمان شناس بود به طوری که در زمان مناسب، نسبت به رویدادهای کشور واکنش مناسب نشان می داد و حتی بعضی رویدادها را قبل از رخ دادن پیش بینی می کرد که مجموعه ارزشمند سرودهایی که متعلق به ایشان است گواه محکمی بر زمان شناسی مرحوم سبزواری است.
این مولف و مترجم افزود: در ۳۷ سال بعد از انقلاب که پدر شعر انقلاب در قید حیات بود، ذرهای اعوجاج و افت و خیز در مواضعش نشان نداد؛ همواره این شجاعت را داشت که مشی ثابت خودش را طی کند و با شجاعت و جسارت درمورد مسائل جاری مملکت اعلام موضع و اظهار نظر می کرد.
سرشار به مردمی بودن استاد سبزواری هم اشاره و تاکید کرد: در هر سفری که از ایشان دعوت میشد برای آرمان های انقلاب برود و شعرخوانی کند، دریغ نمی کرد. همان طور که سروده هایش نشان می دهد و در خاطر مردم مانده، مردم برای او بسیار مهم بودند و اهتمام زیادی داشت که برای نشر انقلاب در میان آنها باشد. این در حالی است که متاسفانه امروز می بینیم کسانی که ذره ای جایگاه ایشان را ندارند، مردم را زود فراموش می کنند و به دنبال برج عاج تنهایی هستند.
گفتنی است مراسم بزرگداشت استاد مرحوم حمید سبزواری، که علاقهمندان به ادبیات ایشان را با سرودها و اشعار ماندگار انقلابیشان به یاد دارند، یکشنبه سوم مرداد ۱۳۹۵ از ساعت ۱۷ تا ۱۹ در سالن سوره حوزه هنری برگزار میشود. در این برنامه، مسئولان فرهنگی و چهرههای شاخص ادبی، پیرامون شخصیت والا و شعرها و سرودهای جاودان زندهیاد حمید سبزواری سخن میگویند.
دبیر بیست و سومین دورۀ جشنواره “قلم زرین” معرفی شد
۱۱ دی ۱۴۰۳دبیر بیست و سومین دورۀ جشنواره قلم زرین معرفی شد. با تصویب هیأت مدیره انجمن قلم ایران، مصطفی محدثی خراسانی دبیر بیست و...
پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت شهادت رهبر حزب الله لبنان، سیدحسن نصرالله
۸ مهر ۱۴۰۳پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت شهادت رهبر حزب الله لبنان، سیدحسن نصرالله بسم الله الرحمن الرحیم«مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا...
پیام تسلیت انجمن قلم ایران به مناسبت درگذشت استاد محمود حکیمی
۱ مهر ۱۴۰۳بسم الله الرحمن الرحیم هوالباقی استاد محمود حکیمی، نویسنده صاحب نام و پژوهشگر پُرکار حوزه تاریخ و تمدن اسلام، بعد از یک عمر مجاهدت...
اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.
۱۲ تیر ۱۴۰۳اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به گزارش دبیرخانه...
اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.
۱۲ تیر ۱۴۰۳اسامی نامزدهای کتاب های بخش داستان کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به...
اسامی نامزدهای کتاب های بخش نقد و پژوهش ادبی بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.
۱۲ تیر ۱۴۰۳اسامی نامزدهای کتاب های بخش نقد و پژوهش ادبی بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به...
اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.
۱۰ تیر ۱۴۰۳اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر بزرگسال بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به گزارش دبیرخانه...
اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.
۱۰ تیر ۱۴۰۳اسامی نامزدهای کتاب های بخش شعر کودک و نوجوان بیست و دومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد. به...